Mozsár Műhely Blog

Mozsár Műhely Blog

„Furcsa és ijesztő volt”

Interjú a Terike & Irén című darab ötletadó történetéről

2018. május 18. - Mozsár Műhely Blogja

Képzeljük el, hogy egy nap besétál két hölgy egy budapesti fodrászszalonba, és magukat NAV ellenőrként feltüntetve megpróbálnak ingyenesen póthajhoz jutni. Minden a tervük szerint alakul – egészen addig, amíg meg nem érkezik a rendőrség. De mi történik ezután? A fent leírt, a valóságban is megtörtént esetet dolgozza fel a nemrégiben bemutatott Terike & Irén című előadás. Anna, a Hair-club munkatársa mindezt azonban ténylegesen átélte, hiszen éppen abban a fodrászszalonban próbált szerencsét 2016 augusztusában a valódi ’Terike és Irén’, amelyben dolgozik. Mi a darab kapcsán felkerestük őt, és megkértük, meséljen a történtekről, az őt ért benyomásokról, valamint arról, milyen érzés volt látni, ahogy a korábbi események megelevenednek a színpadon.

terike_es_iren_mozsar_muhely.JPG

A Mozsár Műhely áprilisban bemutatott darabja valós történeten alapul. Fotó: Kállai-Tóth Anett

A darabbeli történetet a valóságban is megtapasztaltad. Hogyan emlékszel vissza a történtekre?

Egy hétfői napon jött be egy középkorú és egy idősebb hölgy a szalonba, mondván, hogy a NAV-tól jöttek és ellenőrzést tartanak. A főnököt keresték, de mivel ő épp nem volt bent, így nem várták meg, megbeszélték, hogy visszajönnek 2 nap múlva. De jelezték, hogy nekik póthajra lenne szükségük, és utaltak arra is, hogy ha megkapják, akkor nem lesz probléma az ellenőrzés során. Vissza is jöttek, a főnököm is bent volt a megbeszélt időpontban. Megkezdték az ellenőrzést, mondták, hogy mi nincs rendben, és melyik hiba mennyi pénzbírságot vonna maga után.  De azt mondták,  ha ad a cég ingyen pótrészt az idősebb hölgynek, a másik hölgynek pedig elvégezzük a hajhosszabbítást, akkor eltekintenek a büntetéstől. Előzetesen a főnök már beszélt a rendőrséggel, hogy milyen eset történt velünk, így kirendeltek egy nyomozót, aki az iroda fölötti galérián tartózkodott és végighallgatott mindent. Miután a 2 hölgy elmondta, mit szeretne, a nyomozó már közben hívott erősítést, és mire kiléptek az irodából, akkorra már a rendőrök várták őket.

Mikortól vált számodra gyanússá, hogy nem valódi adóhatósági vizsgálatról van szó?

Akkor, amikor azt mondták, hogy ha kapnak ingyen póthajat, akkor nem lesz gond az ellenőrzés során.

Te magad hogyan élted meg ezt az eseményt, illetve szerinted mi állhatott az akció hátterében?

Furcsa és ijesztő volt. A hátterében a pénzhiány állhatott. A hajpótlás meglehetősen drága, és sokan nem tudják megfizetni, ráadásul ezeket a típusú hajakat havi szinten kell újra rakni, illetve, ha bármi gond van velük, akkor javíttatni.

Mit szóltál, amikor kiderült, hogy épp ezt az esetet dolgozzák fel színdarabként?

Teljesen megdöbbentem rajta, jó értelemben. Nem gondoltam volna, hogy egy ilyen eset ennyire megihlethet valakit. Vicces volt a szituáció, ahogy ez kiderült.

Láttad-e az előadást, ha igen, hogyan vélekedsz róla?

Igen, láttam az előadást. Nagyon jól megírt darab, a történet fantasztikus, és két szerethető karaktert sikerült alkotniuk a szerzőknek. Mégis, azért benne van a darabban, ami a valóságban történt, de komikus formában.  Ezáltal Terike és Irén szerethető karakterek, és a bűnük is megbocsáthatóbb.

 

Seffer Manuéla

A bejegyzés trackback címe:

https://mozsarmuhely.blog.hu/api/trackback/id/tr8713978224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása